Пътеводител

ЯЗОВИР ЖРЕБЧЕВО

          Язовира се намира в подножието на Стара планина и пресича полите на Средна гора .В язовира се срещат почти всички видове мирни и хищни риби,водоемът е с спецефичена сруктура на дъното състояща се предимно от пясъен нанос което способства за чистотата и бистротата на язовира,удобен за всякакъв вид риболов с всички видове риболовни техники Основните маршрути за достъп до язовира  са 2 .
1.Пловдив-Ст.Загора-Нова Загора,преди да се влезе в Н.Загора се отбиваш на ляво по пътя за В.Търново-Русе,минаваш през с.Асеновец ипрехвърляш прохода Курт като след спускането се озоваваш напървото най-посещавано място Жребеца,има мотел и заведение за хранене .След Жребеца в посока север следва западното крайбрежие на язовира до самото с.Паничерево с много хубави места,след самото село също има възможност за достъп до язовира но основно по черни пътчета по които не гарантирам проходимоста им.Пътят след с.Паничерево продължава към гр.Гурково като по между тях се намира така нареченият Римски мост.По-нагоре по пътя се стига до надлеза за подбалканската линия София-Бургас,като се стигне до самия надлез се завива на дясно и се тръгва в посока изток към Бургас,всяко черно пътче отклоняващо се към язовира има достъп до него като са проходими през цялата година заради каменистата сруктура на почвата.Този маршрут продължава до надлеза за гр. Твърдица,където се излиза до изоставеното с.Запалня .
2. Пловдив-Карлово-Казанлък по посока Бургас до надлеза на гр.Гурково имаш достъп от надлеза към Жребеца и с.Паничерево в посока Нова Загора на юг. И в посока изток северната част която съм описал по горе сле като се качиш на надлеза .
3. Пловдив-Ст.Загора-Нова Загора след като се влезе в града все направо в посока за Сливен до светофара хвашаш посока с.Баня в селото тръгваш за стената на язовира,пътят е асфалтов като стинеш до стената има бариера и хижа и достъп до язовира от източната му стра на по черни насипани с баластра пътчета и хубави и дълбоки заливи удобни за риболов

     Едно от добрите места за риболов на този язовир е залива Зли дол.За да се стигне до въпросния залив(Зли дол) е необходимо да се мине през Нова Загора и да хване пътя към с. Кортен, минавайки транзит през него и се продължава към с. Баня(няма как да се обърка пътя до там, тъй като е единствен) след което не е лошо га се попита там на място как да се стигне до стената на язовира (на около 5 км е) или – ако се кара на запад(за ориентир-да се  кара срещу течението на р. Тунджа). Стигайки до там на първото асфалтово кръстовище – се хваща пътя в дясно (левия  извежда на самата стена). Пътя постепенно преминава в макадан - в самото начало от дясната  страна има борова горичка и пътя просто я заобикаля , след това пътя води от северната страна на тенис кортове...минава се покрай тях и тук вече идва трудното понеже пътя има страшно много разклонения...като съвет - придържай те се винаги в дясно тъй като залива е доста далеч и има някъде около 5 или 6 км  по черен път. Единствения вариант да уцели точното разклонение където да се свие наляво е да се пита..няма как да бъде обябснено поради по-горе споменатат причина.
Залива действително е доста дълбок и е на завет..върти предимно големи платики(около килограм), каракуда, рядко шаран, и е рай за хишниците - предимно бяла риба и костур.





{START_COUNTER}